fbpx

Eesti võõrustab kuue Lääne-Balkani riigi kõrgetasemelist digiturvalisuse foorumit

10.06.2022

15. juunil kogunevad Tallinnas Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani riikide küberturvalisuse valdkonna juhid ja eksperdid digiturvalisuse foorumil, et arutada piirkonna küberjulgeolekut ning tutvuda Eesti ja Euroopa Liidu parimate praktikatega.

Foorumi korraldaja, E-riigi Akadeemia küberturvalisuse vanemeksperdi Merle Maigre sõnul on fookuses Euroopa Liidu tegevused Lääne-Balkani kübersuutlikkuse suurendamiseks.

Lääne-Balkani riikides on digiarengud saanud majanduskasvu ja ühiskondlike muutuste peamiseks tõukejõuks. Samas peameolema digivalitsemise tavade juurutamisel teadlikud kasvavatest küberohtudest, sest digiteenused ei saa eksisteerida turvaliselt ilma kindla küberturvalisuse raamistikuta. Seetõttu on küberturvalisus ja säilenõtkus Lääne-Balkani riikide sisereformide fookuses ning seda soovitakse rahvusvahelises koostöös tugevdada,“ ütles Merle Maigre.

Lisaks aruteludele turvalise digitaliseerimise ja kübervastupidavuse tagamiseks tehtavatele jõupingutuste üle tutvustavad E-riigi Akadeemia eksperdid oma hiljuti valminud Lääne-Balkani küberjulgeoleku uuringut, mis sisaldab ülevaadet küberturvalisuse hetkeolukorrast, vajakajäämistest ja soovitusi edasiseks arendamiseks.

Foorumi kõrgetasemeliste esinejate seas on Euroopa Komisjoni naabrus- ja laienemisläbirääkimiste peadirektoraadi peadirektor Maciej Popowski, Põhja-Makedoonia asepeaminister Slavica Grkovska, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt, Põhja-Makedoonia infoühiskonna ja haldusministeeriumi minister Admirim Aliti, Montenegro avaliku halduse ministeeriumi kantsler Agron M. Camaj ja Albaania küberturvalisuse agentuuri peadirektor Vilma Tomco. Kolmes arutelus vahetavad kogemusi küberturvalisuse valdkonna eestvedajad ja eksperdid Albaaniast, Bosnia ja Hertsegoviinast, Kosovost, Serbiast, Eestist, Lätist ning Euroopa Komisjonist.

Lääne-Balkani digiturvalisuse foorum on kõrgetasemeline kohtumine, mis toimub Euroopa Liidu küberturvalisuse suutlikkuse suurendamise projekti „Lääne-Balkani küberturvalisuse uuring“ raames. Üritus korraldab E-riigi Akadeemia koostöös Euroopa Komisjoni naabrus- ja laienemisläbirääkimiste peadirektoraadi (DG NEAR), Eesti Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning Välisministeeriumiga.

Rohkem infot leiab foorumi kodulehelt: https://ega.ee/wb-digisec-forum

Fotod üritustelt: eGA Flickr account.

Podcast 🎧 & blog: Why cybersecurity capacity of the Western Balkan should matter?

Kokkuvõte foorumi ettekannetest: Main takeaways of the Forum