fbpx

CODE Europe: Koosloomeline poliitikakujundamine

Belgia | Bulgaaria | Eesti | Kreeka | Läti | Madalmaad | Montenegro | Portugal | Saksamaa | Ungari
E-demokraatia
Riigid
Belgia | Bulgaaria | Eesti | Kreeka | Läti | Madalmaad | Montenegro | Portugal | Saksamaa | Ungari
Valdkonnad
E-demokraatia
Kestus
01/2021 - 12/2023
Eelarve
139 275 €
Partnerid

Centre for Social Sciences of Hungarian Academy of Sciences (Hungary),
Foundation of Public Participation (Latvia),
Centre for Public Policy PROVIDUS (Latvia),
Institute for Electronic Participation (Slovenia),
“SCIENCE FOR YOU” NPC – SciFY (Greece),
ProInfo Foundation (Bulgaria),
OneSource Consultoria Informática Lda (Portugal),
DIMOS ATHINAION EPICHEIRISI MICHANOGRAFISIS (DAEM S.A.) (Greece),
Citizens Foundation Iceland (Iceland),
European Citizen Action Service (ECAS) (Belgium), European Environmental Bureau (Belgium)

Kodulehekülg
Rahastajad

Tehnoloogia kasvav kasutamine on muutnud demokraatiat ja otsustusprotsesse. Kuigi poliitikakujundajad kasutavad demokraatlike protsesside hõlbustamiseks e-vahendeid, on nende vahendite edukuse hindamine endiselt keeruline, kuna praegu puudub universaalselt rakendatav metoodika e-osaluse kogemuste hindamiseks. Samuti puuduvad endiselt tõhusad mehhanismid Euroopa Liidu kodanike kaasamiseks poliitiliste otsuste tegemisse.

CODE Europe projekt kutsuti ellu, et testida koosloomes poliitikakujundamist ning luua selle baasil metoodika e-osaluse kogemuse hidamiseks.

Õhupuhtuse teema sai valitud selle rahvusvahelise iseloomu ja sellega seotud probleemide tõttu. Hinnanguliselt põhjustab see Euroopas igal aastal rohkem kui 400 000 enneaegset surma. Projekti mõte oli kaardistada, mida arvasid Euroopa üheksa linna elanikud, sh tallinlased kodulinna õhu puhtusest, leida koosloomes lahendusi õhukvaliteedi tagamiseks ning teha sellest tulevaid seadusettepanekuid linnavalitsusele ja Euroopa poliitikakujundajate jaoks.

 

TUTVU PROJEKTI KOKKUVÕTTEGA

 

Õhukvaliteedi teemaline koosloome koosnes neljast etapist:

  1. Probleemide kaardistamine – osalejad kaardistasid õhukvaliteediga seotud probleeme, millega nad oma igapäevaelus kokku puutuvad.
  2. Probleemide lahendamine – osalejad pakkusid lahendusi 1. etapis kaardistatud probleemidele
  3. Ideede valik – osalejad hindasid 2. etapis kõikides linnades pakutud lahendusi, et sõeluda Euroopa poliitikakujundajate jaoks välja kõige populaarsemad ideed ja prioriteedid.
  4. Poliitika kujundamine – eelmiste etappide põhjal koostasid osalejad koos valdkonna ekspertidega ja Euroopa Keskkonnabüroo juhtimisel seadusettepanekud õhukvaliteedi olukorra parendamiseks.

Kestus: 1. jaanuarist 2022 kuni 15. jaanuarini 2023

Osalenud linnad: Ateena (Kreeka), Riia (Läti), Tallinn (Eesti), Lissabon (Portugal), Burgas (Bulgaaria) ja Budapest (Ungari). Lisaks löid projektis kaasa ka Amsterdam (Madalmaad), Berliin (Saksamaa), Brüssel (Belgia) ja Podgorica (Montenegro).

Tutvu tallinnlaste lahendusettepanekutega õhusaaste vähendamiseks. Ettepanekuid kogusime projekti teises etapis kuni 15. juulini.

 TALLINLASTE ETTEPANEKUD ÕHUSAASTE VÄHENDAMISEKS 

 

Lisaks õhupuhtuse teemalisele koosloomele koostasid eGA eksperdid e-osaluse hindamisraamistiku. Hindamisraamistik sätestab esmalt e-osaluse lähenemisviisi ning seejärel annab üldised juhised e-osaluse juhtumite analüüsimiseks ja tulemuste võrdlemiseks. Raamistikku saab kasutada ka e-osaluse planeerimise ja rakendamise vahendina, kuna raamistiku praktilises osas on olemas ka näidisküsimused e-osaluse süvaanalüüsiks.

eGA eksperdid tutvustasid 2022. aasta juunis Tallinna linnavolikogule tallinlaste õhukvaliteedi probleeme ja lahendusi ning koostasid ka tallinlaste ettepanekute aruande ning andsid selle üle Tallinna linnavalitsusele. Lisaks saadeti kõigile Eesti Euroopa Parlamendi liikmetele koosloome protsessist tulenevat 10 poliitikasoovitust.

CODE projektist saadud õppetundide põhjal koostasid eGA eksperdid juhendi kodanike mõjukaks digitaalseks kaasamiseks.

Projekti kaasamisteemalisi õppetunde jagati 57 Gruusia ja 31 Moldova kodanikuühiskonna organisatsiooniga, kes tegelevad keskkonna- või demokraatia propageerimisega.

CODE Europe projekti toetavad Island, Liechtenstein ja Norra EEA and Norway Grants piirkondliku koostöö toetusfondi kaudu. Projekti eesmärk on välja töötada ja reaalses elus katsetada uuenduslikku mudelit kodanike kaasamiseks avaliku poliitika kujundamisse, mis põhineb täiustatud e-osaluse ja digitaalse demokraatia tööriistadel.

Projekti viis ellu konsortsium, mida juhib CSS – Ungari Sotsiaalteaduste Keskus. Projekti e-osaluse hindamise raamistiku ja sotsiaalse kuulamise eetilised juhised töötas välja E-riigi Akadeemia (eGA).

 

Loe CODE Europe projektist lähemalt!