fbpx

E-riigi Akadeemia alustas Moldova armeele küberkaitsevarustuse saatmist

23.07.2024

Euroopa rahutagamisrahastu (EPF) abimeetme raames tarnis E-riigi Akadeemia (eGA) Euroopa Liit Moldova Vabariigi relvajõududele esimese saadetise moodsa küberkaitsevarustusega. E-riigi Akadeemia projekti läbiviijana juhib seadmete hankimist ja tarnimist sel ja järgmisel aastal.

„Euroopa Liidu abina tarnitavad küberturbeseadmed parandavad Moldova võrgutaristut ning tugevdavad riigi julgeolekut, stabiilsust ja vastupanuvõimet. See on ülioluline Moldova küberruumi turvalisena hoidmiseks ja valitsuse toimimise tagamiseks,“ ütles e-riigi akadeemia tegevjuht Hannes Astok.

Küberturbevarustuse saadetis on osa Euroopa rahutagamisrahastu abimeetmest Moldova kaitseministeeriumi ja relvajõude küberkaitsevõimekuse ja küberkerksuse tugevdamiseks. Lisaks küberkaitsevarustusele hõlmab ELi toetus praktilisi küberõppusi Moldova relvajõududele, mille eelmise aasta novembris viisid läbi eGA ja Cybexer Technologies.

Euroopa rahutagamisrahastu abimeetme eesmärk on tugevdada Moldova relvajõudude ja kaitseministeeriumi võimekust avastada sissetunge infosüsteemidesse ja tulla toime küberrünnakutega. E-riigi Akadeemia rakendatava abimeetme kogumaksumus on 4 miljonit eurot. Tegevused kestavad 2022. aasta detsembrist 2025. aasta septembrini.

 

Taustainfo

E-riigi Akadeemia (eGA) meeskond on teinud Moldova valitsusega digiarengu alast koostööd ligi 20 aastat. Koostöö Moldova relvajõudude ja kaitseministeeriumiga Euroopa rahutagamisrahastu raames on sellele koostööle lisanud veel ühe olulise väljundi.

eGA viib Moldovas hetkel ellu kolme ELi küberabiprojekti, mille kogumaksumus on 6,7 miljonit eurot. Kaks neist on Euroopa rahutagamisrahastu meetmed, eesmärgiga suurendada Moldova relvajõudude küberkaitsevõimet.

Kolmas on ELi toetusprojekt „Moldova küberturvalisuse kiirabi 2.0“, mille eesmärk on suurendada avaliku sektori organisatsioonide ja elutähtsate taristute küberkerksust. Projekti kogumaksumus on 2,7 miljonit eurot ja see kestab 2024. aasta maist 2025. aasta novembrini.